Jak na schronisko górskie przystało, jesteśmy stale gotowi, aby nakarmić i napoić niespodziewanych przybyszów. I tak:

staramy się być zawsze zaopatrzeni w napoje:

  • soki owocowe,
  • wodę mineralną,
  • piwo (3 rodzaje),
  • wina węgierskie białe i czerwone,
  • nalewki regionalne,

i jesteśmy bez specjalnego zaopatrzenia gotowi podać typowe dla schronisk potrawy, często oparte na zamrożonych, wcześniej przygotowanych porcjach:

  • bigos,
  • fasolka,
  • potrawy z kurczaka,
  • pierogi (ruskie, z mięsem lub grzybami),

jednak tym, co w kuchni lubimy robić najbardziej, są posiłki przygotowywane ze świeżo zakupionych produktów, które podajemy w ramach pełnego wyżywienia, zazwyczaj zamawianego wcześniej:

Czytaj więcej...

 

Śniadania regionalne to nasza propozycja rozpoczęcia dnia od małej uczty, do której produkty pochodzą z okolicznych gospodarstw. Cały posiłek jest zbudowany na przepysznej podstawie, jaką jest chleb, którego nie można kupić w sklepie.

Do tego, zależnie od sezonu:

  • sery: bundz, owczy, kozi, krowi wędzony, twarogi,
  • wędliny: szynka, kiełbasa, kabanosy,
  • miód,
  • powidła,
  • jaja,
  • mleko.

Wielu wybiera śniadania regio dla samego chleba - samo posmakowanie go jest niezapomnianym doświadczeniem. Sami przyłapujemy się wieczorami na tym, że spędzamy czas z lubością przy samym chlebie, czasem z odrobiną masła i soli.

slogan